Tuininrichting bij hooikoorts

U bevindt zich hier: Hooikoorts » Tips bij hooikoorts » Tuininrichting

De inrichting van je eigen tuin

Als je hooikoorts hebt, ben je niet voor alle planten en bomen allergisch. Als je weet voor welke grassen en bomen je allergisch bent, begin je met deze grassen en bomen vooral niet te gebruiken in je eigen tuin. Daarnaast vermijd je met onderstaande plantenkennis veel pollen en maak je van je tuin een niesvrije oase.

Vermijd pollen

Hoe kleuriger de bloem, hoe kleiner de kans op hooikoorts. De stuifmeelkorrels van kleurige bloemen komen namelijk nauwelijks in de lucht terecht. Het stuifmeel van bloemen wordt verspreid door insecten.

Bloemen trekken de aandacht van insecten door middel van felle kleuren. Insecten nemen het stuifmeel met zich mee. Hieraan kun je dus planten en bloemen herkennen die zich niet door de lucht bestuiven.

Goede bloemen en struiken

In onderstaande opsomming vind je enkele ‘goede’ bloemen en struiken. Of bepaalde planten worden bestoven door de wind of door insecten kun je navragen bij een tuincentrum.

  • azalea
  • leliesoorten
  • bloembollen
  • brem
  • jasmijn
  • hortensia
  • lavendel
  • goudsbloem
  • Lobelia Salvia

Tuininrichting

Ook met het inrichten van je tuin kun je met een aantal dingen rekening houden:

Een goed alternatief is een vijver met waterplanten. Deze planten veroorzaken bijna nooit hooikoorts. Heb je weinig ruimte, dan is een waterton met waterplantjes leuk.

Bomen die veel pollen geven, kun je beter niet in je tuin zetten. Dat zijn onder meer de eik, els, duindoorn, berk, es, hazelaar, tamme kastanje, vlier, taxus en haagbeuk.

Ligusterheggen kun je beter mijden: deze bloeien en moeten regelmatig gesnoeid worden. Je kunt deze heg vervangen door een meidoorn of laurierkers.

Beperk de groei van onkruid. Onkruid, zoals weegbree en wilde grassen, is een belangrijke bron van pollen. Om onkruid in je tuin zo veel mogelijk te voorkomen, kun je bodembedekkers planten. Deze planten gaan onkruid tegen en verhinderen het opwaaien van pollen. Dovenetel, hondsdraf, maagdenpalm en hertshooi zijn enkele bodembedekkers.

Het is belangrijk om het gras kort te houden. Hoog, bloeiend gras geeft vaak problemen. Maai het dus regelmatig. Nog beter is het om iemand anders te laten maaien.

Het is verstandig om planten in je tuin te zetten die niet tegelijkertijd bloeien, maar juist na elkaar.

Lees verder over de pollenkalender -->

U bevindt zich hier: Hooikoorts » Tips bij hooikoorts » Tuininrichting

(advertenties)