Tips bij hooikoorts

U bevindt zich hier: Hooikoorts Ľ Tips bij hooikoorts

Tips bij hooikoorts

Hooikoorts kan erg vervelend zijn. Daarom hieronder een aantal tips om het allergeen waar u allergisch voor bent zoveel mogelijk te vermijden.

Hoeveelheid stuifmeel

Houdt goed bij waar je allergisch voor bent (bomen, grassen of kruiden). De huisarts kan dit via een huid- of bloedtest precies uitzoeken. Als je eenmaal weet waar je allergisch voor bent, kun je dagelijks de hoeveelheid stuifmeel in de lucht in pollentellingen terugvinden. Dan weet je wanneer je het ergste kunt verwachten en kun je eventueel preventief medicijnen innemen.

Vermijd allergenen

Vermijd voor zover mogelijk datgene waar je allergisch voor bent. Als je voornamelijk allergisch bent voor gras, moet je dus niet in een pas gemaaid grasveld gaan liggen. Of zelf het gras gaan maaien! Hang ook geen kleding buiten om te drogen.

Vaseline rond neus

Draag een zonnebril als je buiten bent. Het liefst ťťn die goed om je ogen heen sluit. Dit beschermt je ogen tegen stuifmeel. Breng ook wat crŤme of vaseline aan rond je neus als je naar buiten gaat. Dit beschermt je huid tegen directe prikkeling van de pollen. Was vaak je handen.

Antipollenhorren

Houd de ramen zoveel mogelijk dicht. Wil je toch wat frisse lucht in huis, open dan ramen waar geen wind op staat of zet er antipollenhorren voor. Lucht je huis het liefst ís morgens vroeg, ís avonds of na een regenbui. Dan is er minder stuifmeel in de lucht. Pas in de auto ook op met het ventilatiesysteem. Hierdoor kan het stuifmeel naar binnen komen.

Slaapkamer pollenvrij

Was je haar wat vaker en borstel je haar vůůr het slapen gaan. De pollen komen dan niet op je hoofdkussen terecht. Als je weet dat je de hele dag tussen de pollen hebt gelopen, doe dan direct je kleding in de was. Neem ook een douche voordat je gaat slapen. Regelmatig stofzuigen helpt ook om je slaapkamer pollenvrij te houden.

Vochtig washandje

Heb je jeuk aan je ogen, wrijf dan niet. Pollen die aan je handen zitten, kun je zo overbrengen. Wrijven kan ontstekingen en irritaties tot gevolg hebben. Je kunt de irritatie verminderen door een vochtig washandje op je ogen te leggen of je ogen te spoelen met koud water. Ook het druppelen van de ogen brengt vaak verlichting.

Vermijd prikkelende stoffen

Hooikoortsklachten worden erger door tabaksrook, pas geverfde ruimten en huisstof. Vermijd ook contact met prikkelende stoffen als chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen en planten.

Vakantie aan zee

Houd er rekening mee dat er op het platteland drie tot vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht zit als in de stad. Ook rond drukke autowegen zweeft er meer stuifmeel in de lucht. Aan zee en in de bergen zit er juist minder stuifmeel in de lucht. Probeer hier rekening mee te houden bij het kiezen van een vakantiebestemming.

Gebruik medicijnen

Gebruik je medicijnen op tijd! Behalve dat allergieŽn meestal niet vanzelf weggaan, is elke aanval een behoorlijke aanslag op je lichaam. Daarnaast is het zo dat als je een hele erge aanval hebt gehad, je daarna een tijdje gevoeliger bent en sneller een aanval krijgt. Verkom dus dat je aanvallen uit de hand lopen.

Gebruik neusspray

AllergieŽn als hooikoorts zorgen vaak voor een lichtelijk verzwakte afweer. Dit is vooral tijdens en net na een aanval zo. Hierdoor heb je een verhoogde kans op bijvoorbeeld bij- en/of voorhoofdsholteontsteking, griep of longontsteking. Houd daarom je hooikoorts goed onder controle met antihistaminetabletjes en (cortison) neussprays.

Ga zwemmen

Sporten is gezond, maar met hooikoorts kan het knap lastig zijn. Je loopt te snotteren, voelt je niet helemaal lekker en bent misschien ook wat benauwd. Pas je sport- of trainingsprogramma daarom aan het seizoen aan. Je kunt het beste sporten als er weinig pollen in de lucht zitten; ís morgens vroeg, na een regenbui of buiten het hooikoortsseizoen. Sport liever niet in de bossen of op een grasveld, maar in een zaal. Een goede zomersport is zwemmen in een binnenbad. Was ook je kleding altijd na het sporten. Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding.

Sport verstandig

De meeste grassen en bomen bloeien maximaal twee maanden per jaar. Buiten die periode om hebben hooikoorts-patiŽnten meestal nauwelijks of geen last van de hooikoorts. Tijdens de bloeiperiode kan per wedstrijd of training bekeken worden hoe de patiŽnt reageert. Kijk voor de bloeiperiodes op de pollenkalender.

Eventueel kan uit voorzorg vůůr de sportbeoefening een medicijn worden ingenomen. Overleg echter altijd met uw arts voordat u hiertoe overgaat.

Richt je eigen tuin verstandig in

In de zomer in de tuin zitten vindt bijna iedereen heerlijk. Maar als je last van hooikoorts hebt, kan dit je plezier behoorlijk bederven! Om toch van je tuin te kunnen genieten, kies je voor een alternatieve tuininrichting. Zie het hoofdstuk De inrichting van je eigen tuin. -->

U bevindt zich hier: Hooikoorts Ľ Tips bij hooikoorts

(advertenties)