Behandeling van hooikoorts

U bevindt zich hier: Hooikoorts » Behandeling hooikoorts

Wat kun je ertegen doen

Het vermijden van prikkels

Onderzoek door uw arts kan aangeven voor welke pollen u gevoelig bent. Geef tijdens het gesprek aan gedurende welke periode u allergische reacties heeft/had en wat de weersomstandigheden zijn/waren.

Stuifmeel wordt automatisch ingeademd. Hier is eigenlijk niets tegen te doen. Wel kunt u uw schema aanpassen en plaatsen waar veel pollen in de lucht hangen vermijden. Na een regenbui is de hoeveelheid stuifmeel meestal lager. Dit is gunstig. Als de wind gaat liggen, zakken er meestal pollen uit hogere luchtlagen naar beneden. Dit is ongunstig. Ga dus niet naar buiten als de wind net gaat liggen, maar ga wel naar buiten na een regenbui.

Naast de weersomstandigheden heeft ook de lokatie invloed. Aan zee is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht zo’n 4 keer lager dan op het platteland. Ook schijnt er rond autowegen meer stuifmeel in de lucht te hangen. Dit zou te maken kunnen hebben met luchtwervelingen. Verder is het verstandig om in huis goed te stofzuigen en de ramen dicht te houden als de wind erop staat. Ook kunt u het hooikoortsbericht op radio en televisie volgen. Daarop wordt aangegeven of er veel of weinig stuifmeel te verwachten is. Zie teletekst pagina 709.

Het aanpakken van de oorzaak

Immunotherapie (allergievaccinatie) is een behandeling die niet alleen de klachten bestrijdt maar ook de onderliggende oorzaak van de hooikoorts aanpakt. Bij deze behandelingsvorm kan een hooikoortspatiënt ongevoelig worden gemaakt voor de pollen waar hij gevoelig voor is. Dit gebeurt door telkens een kleine hoeveelheid allergenen toe te dienen.

Lees hier alles over immunotherapie (allergievaccinatie).

Bestrijding van de klachten

Hooikoortsklachten kunnen bestreden worden met symptomatische medicatie. De behandeling is er hierbij op gericht om de hooikoortsklachten onder controle te brengen. Er zijn verschillende geneesmiddelen in verschillende toedieningsvormen die verlichting van de klachten geven. Symptomatica kunnen afhankelijk van soort en functie, verkrijgbaar in de vorm van een neusspray, oogdruppels en tabletten.

Medicijnen om de hooikoortsklachten te bestrijden zijn opgedeeld in 3 soorten:

Soms zijn er meerdere middelen nodig om alle klachten aan te pakken. Bijvoorbeeld het ene middel om de verstopte neus te behandelen en daarnaast een ander middel om de jeuk in de ogen te bestrijden. Ook kan blijken dat een combinatie beter werkt tegen één klacht.

Symptomatica verlichten redelijk snel de allergische klachten waarvan u last heeft, maar slechts voor een beperkte tijdsduur. Ze pakken ook niet de oorzaak van de allergische reactie aan en daarom komen de klachten enige tijd na het gebruik van het geneesmiddel weer terug.

Sommige symptomatica zijn zonder recept verkrijgbaar bij uw apotheek of drogist, terwijl andere middelen uitsluitend worden verstrekt op recept van de arts. Neem altijd eerst contact op met uw arts voordat u een geneesmiddel gaat gebruiken.

Antihistaminica

Als u af en toe allergische klachten heeft dan kunt u een neusspray of tabletten met antihistaminica gebruiken. Spray en oogdruppels werken binnen een kwartier, de tabletten en siroop binnen enkele uren.

U hoeft antihistaminica niet iedere dag te gebruiken. U neemt het middel zodra u klachten krijgt of als u verwacht klachten te krijgen. Als de klachten een tijdje weg zijn kunt u proberen weer te stoppen. Langdurig gebruik kan geen kwaad. De neusspray en de tabletten helpen meestal ook tegen branderige en jeukende ogen. Van sommige antihistaminica-tabletten kunt u slaperig worden.

Lees hier verder over antihistaminica.

Corticosteroïden

Als u vaak of vrijwel voortdurend allergische of hyperreactieve klachten heeft, dan helpt een neusspray met corticosteroïden het best, vooral bij een verstopte neus. Corticosteroïden remmen de overgevoeligheid van het slijmvlies. Het medicijn werkt pas na een paar dagen. Gebruik de neusspray minstens vier weken lang elke dag. Langdurig gebruik kan geen kwaad, maar soms kunnen corticosteroïden het slijmvlies wat kwetsbaar maken, waardoor het gemakkelijk gaat bloeden. Als u dan een paar dagen stopt, kan het slijmvlies zich herstellen. Daarna kunt u het middel gerust weer gebruiken.

Decongestiva

Wanneer uw neus tijdelijk dicht zit kunnen decongestiva helpen. Decongestiva zoals oxymetazoline en xylometazoline vernauwen de bloedvaten in het neusslijmvlies en gaan op die manier een verstopte neus tegen. Het gezwollen neusslijmvlies slinkt onder invloed van deze middelen.

Gebruik decongestiva maximaal zeven dagen achter elkaar, 1 á 2 keer per dag. Gaat u er langer mee door dan kan uw neusslijmvlies beschadigen en kan de neus juist weer verstoppen. Overdadig gebruik van decongestiva geeft ook kans op gewenning. Het wordt dan steeds moeilijker om er mee te stoppen.

Decongestiva zijn verkrijgbaar in spray- en druppelvorm.

Overzichtstabel werking immunotherapie en symptomatische medicatie

De onderstaande tabel beschrijft de eigenschappen van symptomatische medicatie (antihistaminica en corticosteroïden) en immunotherapie.

Allergeen-specifieke immunotherapie Symptomatische medicatie*
Induceert immunologische tolerantie-
Vermindert rescue-medicatie-
Preventief effect op de ontwikkeling van nieuwe overgevoeligheden-
Blijvend effect op beëindiging van de behandeling-
Reduceert klachten
Preventief effect op de ontwikkeling van astma-

= Wel   - = Niet   *Antihistaminica en corticosteroïden

Lees verder over immunotherapie als behandeling van hooikoorts -->

U bevindt zich hier: Hooikoorts » Behandeling hooikoorts

(advertenties)