Antihistaminica

U bevindt zich hier: Hooikoorts » Behandeling hooikoorts » Antihistaminica

Antihistaminica: bestrijding van de klachten bij hooikoorts

Antihistaminica zijn medicijnen die de klachten bij hooikoorts bestrijden. De antihistaminica zorgen ervoor dat de aanmaak van histamine wordt geremd. Histamine komt vrij bij een allergische reactie en is de belangrijkste veroorzaker van de neusklachten (loopneus, niezen) en oogklachten (jeuk, prikkelen). Er zijn orale antihistaminica en lokale antihistaminica.

Als u af en toe allergische klachten heeft dan kunt u een neusspray of tabletten met antihistaminica gebruiken. Spray en oogdruppels werken binnen een kwartier, de tabletten en siroop binnen enkele uren.

U hoeft antihistaminica niet iedere dag te gebruiken. U neemt het middel zodra u klachten krijgt of als u verwacht klachten te krijgen. Als de klachten een tijdje weg zijn kunt u proberen weer te stoppen. Langdurig gebruik kan geen kwaad. De neusspray en de tabletten helpen meestal ook tegen branderige en jeukende ogen.

Sommige soorten antihistaminica hebben als bijwerking sufheid of slaperigheid. Heeft u daar ook last van, schakel dan in overleg met uw huisarts of allergoloog over op andere hooikoortsmiddelen, bijvoorbeeld corticosteroïden.

Lokale antihistaminica (neusspray of oogdruppels)

Lokale antihistaminica worden toegediend via de neus (neusspray) of via de ogen (druppels). Deze werken vrijwel meteen.

Orale antihistaminica (tabletten of siroop)

Orale antihistaminica, ook wel systemische antihistaminica genoemd, worden toegediend via tabletten of via een siroop. Deze medicijnen werken meestal na 1 of 2 uur en moeten daarom enkele uren voordat er een aanval verwacht wordt, ingenomen worden. Bijvoorbeeld als je weet dat je over 2 uur de hond gaat uitlaten.

Lees verder voor tips bij hooikoorts -->

U bevindt zich hier: Hooikoorts » Behandeling hooikoorts » Antihistaminica

(advertenties)