Immunotherapie

U bevindt zich hier: » Wat is immunotherapie

Immunotherapie: het aanpakken van de oorzaak van hooikoorts

Immunotherapie (allergievaccinatie) is een behandeling die niet alleen de klachten bestrijdt maar ook de onderliggende oorzaak van de hooikoorts aanpakt. Bij deze behandelingsvorm kan een hooikoortspatiėnt ongevoelig worden gemaakt voor de pollen waar hij gevoelig voor is.

Bij immunotherapie wordt een kleine hoeveelheid allergeenoplossing aan het lichaam toegediend. Hierdoor treedt er gewenning op en wordt de gevoeligheid voor bijvoorbeeld stuifmeel minder. Het eigen afweersysteem wordt "geherprogrammeerd" zodat er geen (of bijna geen) allergische reactie meer optreedt.

Allergievaccinatie is de enige behandeling die niet alleen de symptomen van hooikoorts bestrijdt maar ook daadwerkelijk de onderliggende oorzaak van de allergie aanpakt. Al in het eerste jaar van behandelen zullen de hooikoortsverschijnselen veel minder zijn, maar om een langdurig effect te verkrijgen, is het belangrijk de therapie ten minste drie jaar voort te zetten. Als na deze periode de allergievaccinatie wordt gestopt, ben je in de meeste gevallen voor lange tijd van je allergieklachten af of zijn de verschijnselen in ieder geval sterk verminderd.

Deze behandelingsvorm wordt al jarenlang succesvol ingezet als allergiebehandeling, bijvoorbeeld bij een allergie voor bijen en wespen, en kan worden onderverdeeld in drie verschillende toedieningsvormen: druppels, injecties en tabletten. -->

U bevindt zich hier: » Wat is immunotherapie

(advertenties)