Permanent niezen en tranen

U bevindt zich hier: Hooikoorts Ľ Behandeling hooikoorts Ľ Interview behandeling

Eťn op de acht Nederlanders heeft last van hooikoorts

Onderstaand interview is gehouden met een patiŽnt met hooikoorts. Ook de behandelend arts komt aan het woord en hij legt goed uit hoe zo'n allergie nou eigenlijk werkt.

Interview met KNO-arts Francis Burgersdijk en patiŽnte Ricky Mahdi

De zomer is inmiddels weer bijna achter de rug. Door het niet al te beste weer vonden veel mensen het een slechte zomer. Maar voor mensen met hooikoorts was het juist een prima zomer. Door het slechte weer hadden zij veel minder last van hun allergie. In Nederland heeft ťťn op de acht Nederlanders last van hooikoorts. Waar anderen met lekker weer zoveel mogelijk naar buiten gaan, sluiten hooikoortspatiŽnten zich als het even kan binnen op.

HooikoortspatiŽnte Ricky Mahdi en KNO-arts Francis Burgersdijk praten samen met journaliste Joska Zinkweg over het leven met hooikoorts en manieren om er wat aan te doen.

Ricky, jij hebt veel last van hooikoorts. Waar heb je met name last van?

Ik heb vanaf mijn veertiende, net toen de puberteit begon, al last van hooikoorts. Vooral als het rond mei lekker weer begint te worden, als de bomen in bloei staan, begint voor mij de ellende. Ik heb dan veel last van rode ogen en moet vooral erg veel niezen. Door de jeuk in mijn ogen heb ik binnen een uur mijn make-up weggewreven. Door mijn rode ogen zie ik er dan heel huilerig uit en vragen mensen altijd wat er aan de hand is.

Hoe vervelend is dat in je dagelijks leven?

Ik probeer altijd te denken: ach ik leef nog, mijn hart en longen functioneren prima, het is maar hooikoorts. Maar je bent er wel dagelijks mee bezig. Als het mooi weer begint te worden weet je van tevoren dat je er lelijk uit ziet. Je kunt gewoon niet genieten van de dingen die buiten gebeuren. Of dat nou een barbecue in de tuin is of een hockeywedstrijd van mijn dochter, je bent permanent aan het niezen en tranen.

Dus eigenlijk kun je gewoon niet buiten zijn als het mooi weer is?

Nee. Wat ik het heerlijkst vind is mezelf helemaal opsluiten binnen. Ramen dicht, deuren dicht, zorgen dat er geen pollen binnenkomen. Maar als het lekker weer is wil je eigenlijk gewoon buiten zijn met familie of vrienden.

Dokter Burgersdijk, wat is er nou eigenlijk met je lijf aan de hand waardoor je als hooikoortspatiŽnt zoveel last hebt?

Wat er gebeurt bij een allergie is dat je afweersysteem niet goed functioneert. Normaal gesproken zorgt het afweersysteem dat virussen en bacteriŽn je lichaam niet binnendringen. Als er op een mooie dag met een beetje wind pollen in de lucht komen reageren het neusslijmvlies en de andere luchtwegen van een hooikoortspatiŽnt daar extra sterk op. Zoals Ricky al zei geeft dit veel klachten zoals een loopneus, tranende ogen en heel veel niezen.

Dat is wel heel vervelend. Zeker omdat je er in de zomermaanden last van hebt.

Het kan zelfs al veel eerder voorkomen. Zachte winters zorgen ervoor dat sommige bomen, zoals de hazelaar, al eind januari in bloei staan. Op dat moment krijg ik ook al veel patiŽnten binnen in de polikliniek die echt lijden onder hun hooikoorts.

Is er eigenlijk iets aan hooikoorts te doen?

Ja. Sowieso zou je als je allergisch bent hetgene moeten vermijden waar je overgevoelig voor bent. Maar in het geval van een allergie voor gras- of boompollen is dat feitelijk niet goed mogelijk. Ricky zei het al, je kunt binnenblijven. Daarmee kom je een heel eind, maar echt de pollen vermijden lukt niet.

Met jezelf opsluiten is het eigenlijk ook niet mogelijk om een normaal sociaal leven te hebben. Hoe ervaar jij dat, Ricky?

Klopt, en als ik toch een keer op een feestje ben, is het eigenlijk niet te doen. Doordat ik zo ontzettend vaak achter elkaar nies is het vrijwel onmogelijk om gewoon mijn zinnen af te maken.

Dokter Burgersdijk, wat is er nou precies aan hooikoorts te doen?

Hooikoorts in zijn algemeenheid kun je op een aantal manieren proberen te behandelen. Het eerste wat je kunt proberen is het behandelen van de allergieklachten.

Dan ga je dus als het ware de symptomen bestrijden?

Ja. We hebben daar een aantal goede neussprays en tabletten voor. Met deze sprays en tabletten kun je de klachten verminderen, of misschien zelfs tijdelijk laten verdwijnen. Maar je moet je realiseren dat dit alleen maar klachtenbestrijding is. De oorzaak van de allergie pak je hier niet mee aan. Als je echt iets aan de oorzaak van de allergie wil doen, wat eigenlijk veel zinvoller is, praat je over hele andere therapieŽn, bijvoorbeeld immunotherapie. Bij immunotherapie krijg je dagelijks kleine hoeveelheden van de stof waar je overgevoelig voor bent. Het idee hierachter is, dat het afweersysteem deze stof uiteindelijk als lichaamseigen gaat zien in plaats van als vijand.

Hoe ziet die immunotherapie er precies uit?

De immunotherapie is ooit gestart als wat wij noemen Ďsubcutane therapieí. PatiŽnten moeten daarvoor naar het ziekenhuis komen om injecties te krijgen. Hiermee probeer je dus het immuunsysteem te veranderen.

Je hebt dus therapie door middel van injecties, maar zijn er daarnaast nog andere vormen van immunotherapie?

Inderdaad, naast die injecties heb je een ontwikkeling waarbij je geen injectie meer geeft maar de immunotherapie toepast met druppels onder de tong. De laatste ontwikkeling hierin is een smelttablet, die patiŽnten onder hun tong leggen. Beide zijn aantrekkelijk voor de patiŽnt omdat je deze druppels of tabletten gewoon thuis kunt nemen en je daarvoor dan niet meer naar een ziekenhuis of een huisarts hoeft te gaan.

Dokter Burgersdijk, wat kunnen hooikoortspatiŽnten die geÔnteresseerd zijn in een behandeling het beste doen?

De eerste stap is naar je huisarts gaan. Je wilt immers weten of er echt sprake is van een allergie. Blijkt het dan zo te zijn dat je inderdaad hooikoortspatiŽnt bent, dus een overgevoeligheid hebt voor bomen- of graspollen, dan is er niks op tegen dat een huisarts met de behandeling start. Hetzij met symptomatische therapie, hetzij met immunotherapie om ook echt de oorzaak van de allergie aan te pakken. -->

U bevindt zich hier: Hooikoorts Ľ Behandeling hooikoorts Ľ Interview behandeling

(advertenties)